Willemijn van Buiten

wAAROM DIT E-BOOK

Ken je dat, je ziet een plaatje in je favoriete tijdschrift en denkt dat wil ik ook? Na lang zoeken heb je eindelijk kunnen achterhalen waar dat perfecte item te koop is. Je bestelt het online of gaat naar de betreffende winkel. Ze hebben het item nog in jouw maat en vol verwachting loop jij naar de paskamer. Je trekt het aan en kijkt naar jezelf in de spiegel. Teleurgesteld kom je tot de conclusie dat het niets voor jou is. “In gedachte bedenk je waarom het niet bij jou staat: het model op de foto was vele malen slanker dan ik en dit is ook echt niet meer iets wat Ik op mijn leeftijd hoor te dragen.”  Maar ik ben van mening dat dit niet waar is.

Het zegt heel veel over jou dat jij dit item zo mooi vindt, maar niet wetende hoe dit het beste voor jou werkt. De kans dat jij exact dezelfde pasvorm hebt en kleurtype bent een ook de exacte stijlvoorkeur hebt als iemand anders is nihil. Gelukkig maar, want dit maakt jou uniek!

Wist je dat we als vrouw 400 keer per dag worden geconfronteerd met het perfecte plaatje. En ja, we weten heus wel dat die plaatjes niet geheel kloppen met de werkelijkheid, maar toch vergelijken we onszelf hiermee. Een aantal jaren geleden sprak ik persoonlijk met Liesbeth Woertman, schrijfster van de ‘Psychologie van het Uiterlijk’ en ‘Je bent al mooi.’ Je kunt je aan de hand van de titels voorstellen dat zij mijn interesse had gewekt. Het fascineerde mij hoe het toch komt dat vrouwen zo streng voor zichzelf zijn en over het algemeen een niet al te positief zelfbeeld hebben. Zien wij wel echt de persoon in de spiegel wie wij zijn? Of denken wij alleen maar aan dat perfecte lichaam?

Daarnaast hoor ik vrouwen ook vaak zeggen dat ze bepaalde kleuren niet meer mogen dragen, omdat die kleuren niet in hun kleurenpallet zitten. Als ik dan vraag welke kleuren ze wel mogen dragen, geven ze aan dat ze dat eigenlijk niet zo goed weten. Niet gek, want mij heeft het zeker een jaar gekost om de verschillende kleurseizoenen te leren kennen. Laat staan dat door een bepaalde stof kleuren ook weer anders uitkomen. Waardoor de ene kleur wel bij die stof kan, maar niet bij een andere stof.

In mijn werk als stylist heb ik inmiddels heel veel vrouwen mogen voorzien van adviezen. Ik vind het altijd super interessant om te zien dat door bepaalde karaktereigenschappen vrouwen bepaalde kledingstukken leuk vinden. Zo horen we vaak ‘ja, maar kan dat wel samen?’ of ‘echt kun je het ook zo combineren?’. Als je op de hoogte bent waarom je voor bepaalde kleuren en stoffen kiest ga je steeds bewuster je aankopen doen. Het resultaat hiervan is dat je jouw hele kledingkast met elkaar kunt combineren en dat er geen items meer in de kast blijven hangen met een prijskaartje, wel zo duurzaam. Ik vind het allerbelangrijkste dat je de beste versie van jezelf kunt laat zien! Niet omdat je aan dat perfecte plaatje voldoet maar omdat je in ziet hoe mooi je bent!